Плащане и доставка

снимка#11След като попълните задължителните полета, потвърдите проекта на Вашето лично писмо от Дядо Коледа и направите поръчката, ще получите потвърждение за приемането й от нас по e-mail. Приемането на поръчката Ви от нас се смята за обвързващ договор.

Начините на плащанe са по банков път, чрез наложен платеж или чез ваучер от сайт за колективно пазаруване. След като веднъж сте избрали начин на плащане, можете да го промените най-късно един ден преди датата на изпращане на писмото, която сте избрали, като изпратите мейл на info@diadokoleda.com.

При плащане по банков път, моля да попълните в платежното нареждане данните, които ще ви изпратим по e-mail заедно с потвърждението. За да бъде готово Вашето писмо на посочената от Вас дата е необходимо плащането да бъде направено в следващите 48 часа от получаване на потвърждението на поръчката по e-mail. В случай, че плащането закъснее поръчката се анулира автоматично.

Ако сте избрали да платите чрез наложен платеж, това става при получаването на пратката на посочения от Вас адрес директно на куриера. В случай, че желаете да анулирате поръчката си, можете да го направите в следващите 48 часа.

Доставките се извършват чрез куриерска фирма "Спиди". Цените за доставка са 3 лв. за цялата страна независимо от избрания начин на плащане и се добавят към цената на писмата. 

Можете да изберете на коя дата да бъде ИЗПРАТЕНО Вашето писмо. След като предадем писмата за изпращане, ще получите потвърждение по e-mail с очаквана дата на доставка. ВАЖНО: Обръщаме внимание, че датите, които отбелязвате в сайта са датите, на които ние изпращаме писмата. Това НЕ СА ДАТИТЕ, НА КОИТО ЩЕ ГИ ПОЛУЧИТЕ! Датата на доставка се определя от куриера, съгласно техните условия. 

Куриерът ще Ви уведоми с СМС за датата и часа на доставка. Можете да промените адреса, часа и датата на доставка като се обадите на посочения в СМС-а от куриера телефон.

Личното писмо от Дядо Коледа е поставено в специалния плик на Дядо Коледа. Пратката е опакована в бял плик, върху който е изписано името на получателя и адреса, които сте попълнили при поръчването на писмото. Ако сте поръчали повече от едно писмо и всички са за един адрес, ще ги получите заедно, опаковани в голям бял плик. Върху нашата опаковка куриерът може да постави своя.

Екипът на  diadokoleda.com Ви моли да се свържете с нас чрез e-mail: info@diadokoleda.com в случай че поръчаните от Вас продукти не Ви бъдат доставени в рамките на 5 работни дни от получаване на потвърдителния e-mail с дата на предаване на пратката към куриера.

Доставки извън България са възможни, стига услугата да се предоставя от куриерска фирма "Спиди".

Собствеността върху стоката, както и отговорността за нея преминава към Вас в момента, в който я платите и получите.

уеб дизайн студио