Често задавани въпроси

1. Как ще става доставката?

И тази година доставките ще се изпълняват от куриерска компания "Спиди". Много е важно, че преди доставката Вие ще получите SMS със съобщение кога ще Ви посети куриера и най-важното в SMS-а се посочва телефонен номер, на който можете да отложите идването на куриера или да смените адреса за доставка. Затова Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО при регистрация да посочвате мобилен номер за известие.

2. Кога изпращате писмата?

Скъпи приятели, поради стечение на обстоятелствата, тази година имаме възможност само за една дата за изпращане - САМО на 19 декември. Надяваме се, че следващата година ще е по-добра за нашия екип в личен план и ще бъдем на линия както обикновено. Имаме идеи и за разширяване на продуктовата линия, както и поводите. Стискайте ни палци!

3. Получих писмо, което не отговаря на показаните във вашия сайт.

За съжаление ни запознахте със случай, при който до семейство на наши клиенти беше изпратено Коледно писмо по същото време с различно съдържание, затова специално публикуваме официална информация: всички писма, които се изпращат от нас изглеждат точно така, както е показано в сайта. Съществуват и други имитации, но амо ние отделяме спациално внимание на всяко писмо, дизайнът на пликовете и текстовете са авторски на екипа, а базата данни е защитена, съгласно най-строгите изисквания срещу хакерски атаки. Нямаме достъп до Вашите пароли и профили. При забравяне на паролата, тя не може да се възстанови. 

Ако сте получили друго писмо, моля проверете кой Ваш приятел или роднина Ви е направил тази изненада.

4. Как ще разбера, че поръчката ми е потвърдена и ще бъде изпълнена?

След като попълните задължителните полета, потвърдите проекта на Вашето лично писмо от Дядо Коледа и направите поръчката, ще получите потвърждение за приемането й от нас по e-mail. Приемането на поръчката Ви от нас се смята за обвързващ договор.

5. Искам в едно писмо да бъдат включени две или три деца. Възможно ли е това?

Разбира се. В случай, че желаете децата Ви да получат общо писмо, е необходимо да се регистрирате в сайта и да ни изпратете мейл на info@diadokoleda.com, като задължително отбележите следните детайли:

  • Заглавието на писмото, което сте избрали (от секцията "Поръчай писмо" - http://diadokoleda.com/products.php)
  • Имената на децата със съответната възраст, пол (в случай, че имената им не го подстазват, например Марти, Ники и др.), желани подаръци и имена на приятелчета.
  • Други предпочитания към текста.
  • Адресът за получаване.

След като подготвим Вашия специален текст, ще Ви го изпратим обратно за одобрение заедно с номер и стойност на поръчката. От Ваша страна се очаква одобрение и потвърждение (в свободна форма) в отговор на същия мейл.

6. Как да платя?

Тази година приемаме плащания САМО с наложен платеж при получаване на писмото. 

7. Какво означава "Адрес на платежен документ"?

Това е адрес и данни за издаване на фактурата за извършеното плащане на поръчката. Ако желаете да платите с наложен платеж, а да изпратите писмото като изненада на друг адрес, не очаквайте, че куриерът ще Ви посети на посочения "Адрес на платежен документ", за да приеме плащането и ще достави писмото на "Адрес за получаване". В цената на доставката се включва само еднократно посещение на куриера до Адреса на доставка и предаване на пратката и евентуално приемане на плащане. 

8. Как ще си получа писмото?

Доставките се извършват с куриерска фирма "Спиди". Цените и времето за доставка са съгласно техните условия.

Моля, не очаквайте Дядо Коледа или негов костюмиран представител да донесе писмата и не създавайте грешни очаквания у децата, защото ще ги разочаровате. Нашият ангажимент е да произведем и доставим чрез куриер Вашето писмо/писма.

9. Какъв е срокът за производство и доставка?

Всички приети поръчки в рамките на една работна седмица, се обработват и предават на пощенските служители за обработка доставка в следващия понеделник. 

ВАЖНО: Обръщаме внимание, че датите, посочени в сайта са датите, на които ние изпращаме писмата. Това НЕ СА ДАТИТЕ, НА КОИТО ЩЕ ГИ ПОЛУЧИТЕ! Датата на доставка се определя от "Спиди", съгласно техните условия. Моля, не си взимайте отпуска, за да чакате писмата на датата, която сте отбелязали в сайта!

След като предадем писмата но куриерите, ще получите потвърждение от нас с очаквана дата на доставка. За района на гр. София пратките пристигат на следващия ден, за тези в страната - до 3 работни дни в зависимост от населено място. Имайте предвид, че периодът е доста натоварен и е възможно доставките да закъснеят. Куриерът посещава адреса в работно време, затова препоръчваме да подавате служебни адреси за доставка, в случай, че няма кой да приеме пратката. Преди доставка, ще получите SMS със съобщение кога ще Ви посети куриера и най-важното в SMS-а се посочва телефонен номер, на който можете да отложите идването на куриера или да смените адреса за доставка. Затова Ви препоръчваме при регистрация да посочвате мобилен номер за известие.

10. Може ли да променя датата за изпращане на писмото?

За 2016 г. датата за изпращане е само една - 19 декември.

За следващата година това ще е възможно, като можете да изберете друга дата за изпращане на писмото. Необходимо е да ни пишете на help@diadokoleda.com коя е новата избрана дата (от възможните), като упоменете номера на поръчката и Вашето име. Датата на доставка може да се предоговори с куриера, след като ние сме предали писмата като се обадите на посочения в SMS-а телефон.

11. Как ще изглежда плика, който ще получа?

Личното писмо от Дядо Коледа е поставено в специалния плик на Дядо Коледа с етикет "Специално за ........" (името на детето). Писмото е поставено в бял плик, върху който е изписан адреса за доставка, който сте посочили при регистрацията или поръчката на писмото. Ако сте поръчали повече от едно писмо за един адрес, всички писма ще бъдат опаковани заедно. 

12. Може ли да се поръчват и доставят писма извън България?

Да, стига да е във възможностите на "Спиди". При такива случаи ще получите мейл за уточнение и/или потвърждение.

13. Мога ли да откажа вече направена поръчка?

Клиентът има право да анулира своята поръчка в страница "Моят акаунт" в рамките на 48 часа от приемане на поръчката.

14. Банкова сметка

BG18RZBB91551005300764
Райфайзенбанк
Получател: Д.К.2010 ООД

 

За всички други въпроси, които Ви интересуват можете да ни пишете на info@diadokoleda.com.

уеб дизайн студио